Кетогеничната диета, начин на хранене, при който мазнините и белтъчините преобладават и се набавят предимно от животински продукти, а при веган храненето, разбира се, са забранени консумацията на всякакви животински продукти. Изглежда двете понятия нямат нищо общо!

На пръв поглед „Кето веган диета“ изглежда невъзможна, но ако навлезем малко по-навътре в нещата, ще се уверим, че комбинирайки тези два начина на хранене, може да си допринесем много здравословни ползи! Една от най-големите е, че няма да приемаме всички токсини, хормони, холестерол и вредни мазнини от животинските продукти. За всички почитатели на нисковъглехидратното хранене и кето диетата, споделям с вас проучвания, които направих по време на престоя си в САЩ, засягащи кетогенната диета и как тя може да бъде веган или нещо подобно на това как се храня няколко седмици преди състезанията.

Какво е Кето диетата?

Човешкото тяло има нужда от гориво, за да функционира. Това гориво често се набавя от въглехидрати. Най-простата форма на въглехидратите се нарича захар. Кръгът за набавяне на енергия започва с консумирането на храни, които съдържат естествени захари. Този процес завишава нивата на инсулин и черният дроб превръща захърта в мазнини. Когато захарта навлезе в кръвните клети, предизвиква покачване на кръвното налягане. Също така, консумацията на бяла захар има ефект, подобен на хероина върху мозъка. Този ефект кара човек да се чувства щастлив, защото мозъка произвежда високи нива на хормона наречен допамин в отовор на неговото присъствие.

В резултат на това човек изпитва високи нива на енергия, повишено настроение и чувство, подобно на хора употребяващи наркотици. Този ефект не трае дълго. Нивата на инсулин започват бързо да падат и така човек се чувства уморен, тъй като нивата на енергията му намаляват. Настроението му също се променя, тъй като нивата на допамин започват да падат.

В отговор на ниските нива на инсулин и промененото вече настроение, тялото започва да иска повече захар, като така се започва хроничен цикъл на зависимост от захарта. Бялата захар е осем пъти по-пристрастяваща от кокаина и да имате „сладък зъб“ за „джънк храни“ може да бъде по-опасно, отколкото осъзнавате. Повечето хора дори не осъзнават, че са пристрастени към захарта, но има признаци, които ясно показват пристрастяването към захарта, ето някои от тях:

 • Копнеж за сладка храна в тежки моменти от живота ви.
 • Силен глад за сладки храни и напитки.
 • Награждавайки се със сладко за рожден ден или друг празник.
 • Симптоми на физическа отпадналост, след кратък период на време без сладки храни.
 • Неуспешни опити за избягване на сладки храни.
 • Преяждане със сладки (джънк) храни. !Тук става въпрос за бяла захар, а не плодове!

Последици от зависимостта към захарта

Захарта има много отрицателни ефекти върху организма. Те включват:

 • Причиняване на растежа на бактерии в устната кухина, което може да доведе до лош дъх.
 • Увеличаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това се причинява от допълнителния инсулин, който се произвежда от прекомерения прием на захар. Този допълнителен инсулин кара стените на кръвоносните съдове да се увеличават по-бързо от нормалното и да станат по-твърди. От получената плътност по кръвоносните съдове, остава малко пространство за движение на кръвта. Това поставя допълнителен стрес върху сърцето, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.
 • Повишаване на риска от развитие на диабет. Инсулинът се произвежда от панкреаса, който работи извънредно, когато организма приеме прекомерено количвство захар. Това може да доведе до развитие на диабет.
 • Увеличаване на риска на увреждане на бъбреците. Бъбреците филтрират кръвната захар и допълнителната работа в резултат на прекомерения пример на захар може да причини увреждания.
 • Предизвиква еректилна дисфункция при мъжете. Функцията на сърдечно съдовата система се нарушава поради прекомерените нива на инсулин. Това причинява прекъсвания в кръвта, доставена в слабините, което причинява нарушена сексуална функция.
 • Причинява възпаление, което може да причини болки в ставите и да увеличи риска от развитието на ревматоиден артрит. Също така, възпалението кара кожата да оставява по-бързо, защото разгражда протеините в кожата и причинява създаването на вредни молекули, наречени ADVENCED GLYCATION END-PRODUCTS (AGEs). Тези молекули карат кожата да губят своята еластичност и следователно образува бръчки. Това са само няколко от отрицателните ефекти, които може да причини прекомереният прием на захар. Този отрицателни последици се простират до приноса на захарта за бързото наддаване на тегло и затлъстяване.

Затлъстяването и последиците от затлъстяването за здравето

Затлъстяването е заболяване, което е възникнало от високи телесни мазнини и наднормено тегло, което има неблагоприятно въздействие върху здравето на човек. За съжаление напоследък това е много разпространено заболяване. В Щатите е изчислено, че 1 на 5 възрастни са били болезнено затлъстели. Това са наистина поразителни цифри, защото никой не се ражда затлъстял!

Затлъстяването е следствие от начина на живот и хранене, като и двата случая са под контрола на даден човек. Затлъстяването се определя от използването на индекс на телесна маса, известен също като ИТМ. ИТМ е оценка за това, дали човек отговаря на съответното тегло за своята ръст и възраст. ИТМ от 30 и нагоре означава, че човек е с наднормено тегло. ИТМ между 25 и 29,9 показва, че човек е с наднормено тегло, но все още не е затлъстял. ИТМ между 18,5 и 24,9 показва, че човек носи здравословно тегло. ИТМ, който е под 18,5 означава, че човек е с поднормено тегло и трябва да наддава на тегло. Последиците от затлъстяването са широкообхватни. Това заболяване не се проявява изолирано. То увеличава риска на развитието на много други здравословни усложнения като:

 • Сърдечно съдови заболявания. Напрежението върху сърдечно-съдовата система от затлъстяването, води до повишаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.
 • Диабет тип 2. Бързото покачване на тегло има неблагоприятен ефект върху производството на инсулин и нивата на кръвната захар, което може да увеличи риска от развитието на инсулинова резистентност и следователно диабет тип 2.
 • Сънна апнея. Сънната апнея се изразава, когато човек спре да диша за няколко секунди периодично. Затлъстяването увеличава вероятността от развитие на това състояние, което може да доведе до смърт.
 • Някои видове рак. Мастните отлагания често се разглеждат като чуждо образование от организма и като такава имунната система система атакува тялото в опит да се отърве от тях. Това причинява деформация на клетките и тъканите и създава среда, благоприятна за развитие на ракови клетки. В резултат на това могат да се развият някои видове рак на яйчниците, дебелото черво, гърдата, ректума, черния дроб, панкреаса, простата и бъбреците.
 • Храносмилателни проблеми. Човек с наднормено тегло е по-вероятно да развие храносмилателни проблеми, като проблеми с чернодробната функция и жлъчката. Това са само примери за отрицателните последици за здравето, които са свързани със затлъстяването. За щастие тези заболявания и затлъстяването могат да бъдат избегнати и предотвратени. Лесен начин да се случи това е да замените източника си на енергия и не разчитате на въглехидратите като основен източник на гориво за тялото ви. Кетогенната диета осигурява на тялото алтернативен източник на енергия, който няма тези негативни ефекти. Кетогенната диета е диета с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на мазнини и умерено на протеини, която поставя тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. Кетогенната диета е тази, която включва дневен план на хранене, който се състои от по-малко от 10% въглехидрати, 20-30 % протеин и 60-70% мазнини. При тази диета се консумира по-малко от 50 г въглехидрати за деня. Това принуждава тялото на човек да разчита на алтернативен източник на енергия, а не на въглехидрати. Този алтернативен източник е телесните мазнини.

Науката за кетозата и как кетозата помага за отслабването

Причината, кетогенната диета да бъде толккова ефикасна, е, че заместваме приема на въглехидрати със здравословен прием на мазнини. Това измества организма далеч от метаболизирането на въглехидратите към метаболизирането на мазнини с цел извличане на енергия от мазнините. Най-просто казано, когато спазвате кетогенната диета, тялото ви вече не изpолзва стандартна захар, за да спечели енергия, а вместо това изгаря телесните мазнини, което може да доведе до загуба на тегло в допълнение на много по-значими ползи за здравето.Според проучванията, които направих, кетогенната  диета съществува повече от 100 години и първоначално е разработена в опит да се бори с епилепсията. Тази диета предизвиква загуба на тегло, чрез процес известен като кетоза. Кетозата е метаболитно състояние, което се активира при ограничаването на храни богати на въглехидрати. Това ограничаване принуждава тялото да търси алтернативни източници на гориво и то се превръща в мазнини за този източник. Кетозата може да се прояви естествено, например когато човек гладува, по време на бременност или по време на глад. Ако някога сте прескачали хранене или две, или сте изпълнявали високоинтензивно упражнение, вероятно сте били подложени на този процес несъзнателно. Спазването на кетогенната диета е по-малко екстремен начин за принуждаването на тялото да търси алтернативни източници на енергия. Процесът е наречен така, защото мастните молекули, трансформирани в енергиен източник, се наричат кетони. Кетоните са молекули, извлечени от мазнините, които се намират в черния дроб и преминават през кръвните клетки. Когато се използва терминът „кетони“ или „кетонови тела“, той обикновено се отнася до три основни типа. Първите два се наричат ацетоацетат и бета-хидроксибутират. Те са по-обилни от третия тип, който се нарича ацетон. Кетоните винаги присъстват в кръвта, но тяхното присъствие се увеличава драстично, когато има условия, които отблъскват организма от метаболизирането на въглехидратите. Те се използват от основните органи като мозъка, серцето и бъбреците. Кетозата и следователно кетоните са изключително важни за мозъка, защото мозъкът няма друг начин за извличане на енергия, освен метаболитния процес на въглехидратите и мазнините. Преди да се активира процесът на кетоза, настъпва глюкогенеза, така се появява кетозата. Глюкогенезата е процес, при който използваните въглехидратни компоненти като аминокиселини, които са единици, от които се произвеждат протеини, произвеждат енергия. Този процес възниква когато приемът на захарта е ограничена и се използва глокогенът, който е хранилището на захар в тялото ви. След като гликогенът се изчерпа, глюкогенезата се увеличава и започва процесът на изгарянето на мазнините, въпреки че първоначално производството на кетон все още не се осъществява.

Следващият етап настъпва, когато гликогенът е изчерпан. Глюконеогенезата се активира и кетоните започват да се произвеждат в ниски количества. Това се нарича глюконеогенна фаза. Тъй като тялото не се снабдява с достатъчно въглехидрати, настъпва кетоза. Този процес се характеризира с намаляване на използването на невъглехидратни компоненти като аминокиселините за създаване на енергия и пълен преход към приоритизиране на производството на кетони. Кетоните се образуват в черния дроб, тъй като мастните клетки се разграждат при процес, наречен кетогенеза. Първият кетон, който се получава, е ацетоацетат. След това се превръща в бетахидроксибутират, или БХБ накратко и ацетон. Тъй като тялото ви се адаптира към получаване на енергия от кетоза, БХБ се превръща в най-често срещания кетон. Когато сте напълно адаптирани към кетозата, кетоните осигуряват до 50% от основната енергия на тялото и до 70% енергийните нужди на мозъка.

Как кетозата би подпомогнала за бързо отслабване?

На много хора им е трудно да разберат как в една диета за отслабване се препоръчва консумацията на мазнини, като в повечето диети е точно обратното. Истината е, че без значение каква диета спазвате, ако сте в калориен дефицит, вие ще отслабнете. Както и да е, нека се върнем на кетозата и разгледаме от по-близко този начин на хранене. Кетогенната диета насърчава изгарянето на мазнините до образуване на кетони, което естествено води до загуба на тегло. Освен това, след като храните, които се препоръчват за консумация са с високо съдържание на здравословни мазнини и протеини, то тогава ще се чувствате по-сити с всяко едно от храненията, с по-малко количество храна и без чувство на подутост и тежест в стомаха. Така ще подобрите и забързате метаболизма си, няма да преяждате и ще се отървете от излишните килограми. Чувството на ситост няма да ви позволи да си помислите за вредните пакетирани десерти, а ако имате планувано меню за деня, ще ви е още по-лесно, защото ще знаете, че след като сте си изяли калориите и порциите за деня, вие сте приключили с храненията и единственото което ви остава между плануваните храни са чайове и вода.

Една от най-често срещаните проблемни зони, за хората, които се опитват да отслабнат, е областта около корема. Коремната мазнина се състои от висцеларна мазнина, която е вид мазнина обхващащаорганите около коремната мазнина. Натрупването на този вид мазнина може да бъде свързано с развитието на диабет или сърдечнисъдови заболявания. Кетогенната диета помага да се премахнат тези висцеларни мазнини, тъй като появата на тези мазнини е пряко свързана с консумацията на рафинирани захари. Точно затова кето диетата е подходяща за подпомагането на изгарянето на мазнините както в областта на корема, така и по цялото тяло.

Други ползи от кетозата

Кетозата не само подпомага изгарянето на мазнините, но има и редица други ползи за здравето. Ето и някои от тях:

 • Стимулира продукцията на митохондрии. Митохондриите са част от телесните клетки, които генерират химическата енергия, необходима за улесняване на биохимичните реакции на клетката. Новите митохондрии се синтезират в клетки, които използват кетони като гориво. Този процес се забелязва в мозъчните клетки. Образуването на повече митохондрии подпомага за подобряване на производството на енергия и цялостното здраве на клетките.
 • Функцията на кетоните и подобна на антиоксидантите. Антиоксидантът е вещество, което премахва от тялото вредните окислители. Окисляването е химичен процес, който протича в клетките и може да произведе свободни радикали, химикали, които увреждат клетките. Витамините С и Е са известни антиоксиданти. Кетоните произвеждат по-малко реактивен кислород и следователно по-малко свободни радикали от захарта и по този начин предпазват клетките от увреждане.
 • Защита и регенерация на клетките на нервната система. Кетозата подпомага регенерирането на увредените нервни клетки, както и запазването на функцията на старите нервни клетки.
 • Помага за предотвратяване на някои видове рак. Повечето ракови клетки не могат да изоолзват кетоните като гориво и затова умират, защото няма нищо, което да улесни и подпомогне разтежа им. Точно затова имунната система ги отстранява от тялото
 • Помага за подобряване на мозъчната функция. Направени са проучвания как кетогенната диета и кетозата подобряват мозъчната функция при хора с аутизъм, епилепсия, болест на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.  Това е така поради факта, че мозъкът използва енергията получена от кетоните по-ефективно, отколкото с енергия, получена от захарта. Кетозата има и инхибиращ ефект върху нервните клетки, което прави мозъка по-малко възбуждащ и следователно по-ефективен в своята функция.
 • Задейства процеса на автофагия. Автофагия означава „самостоятелно хранене“. Това е процесът, при който организмът почиства повредените клетки и токсините в допълнение към регенерирането на нови, по здрави клетки. Поредените клетки и токсини се натрупват с течение на времето, ако този процес не работи ефективно. Това причинява няколко отрицателни ефекта като индуциране на деменция, увеличаване на риска на развитие на някои видове рак и ускорява стареенето. Консумирането на повече мазнини при кетогенната диета активира автофагия, защото клетките стават по-ефективни при пречистване на стари клетки и регенериране на нови, защото вече са спряли да разчитат на въглехидратите, за да си осигурят енергия.

По какво се различава Кетогенната от Веганската диета?

И двата начина на хранене са страхотни в помощта на сваляне на излишните килограми. Ако се разгледат поотделно, подходите за начин на хранене са различни. Така известната кетогенна диета или кето диета толерира консумацията на мазнини и умерени протеини. Като най-често използваните източници за набавяне на тези мазнини и протеини са пиле, телешко, риба, други меса и млечни продукти.

А веганската диета е напълно различна от това, което изброих до момента. Този начин на хранене подпомага отслабването чрез хранене на растителна основа, като изключва всякакви животински продукти. Веганската диета е богата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Повечето вегани приемат начина си на хренене като начин на живот, не употребяват никакви продукти, които са направени от животински продукти или продукти, които биха навредили на животните и околната среда.

Тези две диети или тези два начина на хранене могат да бъдат обединени в една и да получите най-здравословният и най-бърз начин за отслабване! Веган кето диета – какво всъщност означава това? Всички знаем, че веганската диета е един от най-здравословните начини на хранене, защото хранейки се с растителна храна ние приемаме много есествени източници на витамини и минерали, а кетогенната диета е по-ефективна за отслабване. За съжаление обаче, кетогенната диета е вредна за околната среда и животните, а другият минус при нея е, че приемът на микронутриенти е минимален. Кето веган диетата е комбинация от двата начина на хранене, която позволява по-здравословен начин на хранене, отколкото хранейки се само с животински продукти. С нея не вредим на животните и околната среда, в същото време отслабваме бързо и ефективно! Кето веган диетата е начин на хранене, който включва само растителни източници и при който се храним с храни с по-високо съдържаие на мазнини, умерени протеини и ниски въглехидрати. Този начин на хранене позволявa да извлечем всички ползи от кетогенната диета, като не вредим на животните и околната среда. Кето веган диетата е толкова ефективна, че се виждат видими резултати и бързо сваляна на килограми още от първата седмица, защото се ограничава приема на въглехидрати до 50 грама на ден. За да не се надвишат тези 50 грама въглехидрати зеленчуците, с които се храним по време на веган кето диетата са предимно зеленолистни, карфиол, броколи и др., а примерни източници на протеини са тофу, семена, ядки и растителни протеини на прах. За съжаление, по време на кето веган диетата едни от любимите ни храни с високо съдържание на въглехидрати не са включени в дневното ни меню. Например:

 • Плодове с високо съдържание на въглехидрати – банани, ябълки и др.
 • Естествени подсладители – кленов сироп, сироп от агаве и др.
 • Зеленчуци, които растат под почвата – картофи, сладки картофи, цвекло, моркови и др.
 • Бобови растения – боб, леща, нахут и др.

Всички тези продукти са строго забранени в кетогенната диета, защото са богати на въглехидрати и не позволяват на тялото ви да премине към процеса кетоза. Ще направя по- подробен списък на храни, които трябва да избягваме по време на веган кето диетата и храни, които да включим към менюто си, както и супер храни, с които да си набавим дневните нужди от витамини и минерали.

Мазнините, които може да използвате по време на веган кето диетата за готвене, дресинг, смутита, десерти и др., са:
– Зехтин – един от най-здравословните мазнини за консумация, защото е богат на мононаситени мастни киселини, чудесен е за приготвяне на дресинги, сосове, печене и др., може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. Освен това, зехтинът е богат на антиоксиданти и има противовъзпалително действие.
– Авокадово масло – богато на здравословни мононаситени мазнини, подходящо за готвене.
– Кокосово масло – Това масло е чудесно за осигуряване на гориво на тялото по време на кетозата. Богато е на няколко вида мастни киселини и е чудесено за готвене и риготвяне на десерти. Кокосовото масло подпомага за понижаване на нивата на кръвната захар, намаля риска от развитието на диабет, повишава добрия холестерол, подобрява здравето на черния дроб и подпомага храносмилането.

Набавянето на достатъчно протеин при веган кето диетата изобщо не е трудно. Няма нужда от животински източници на протеини. Ето няколко примера за растителни източници на протеини по време на веган кето диетата:

 • Тофу – тофуто се прави от соево мляко и наподобява сирене. Отличен източник на протеини и калций. Страхотен заместител на месото, тъй като може да се приготви по начин, при който да придобие структура на месото, с правилните подправки и ароматна марина.
 • Темпе – Това е ферментирала форма на соята. По твърдо е от тофуто и има зърнеста текстура.
 • Сейтан – малко, по рядко срещан заместител на месото, който най-често се приготвя от пшеничен глутен, соев сос, джинджифил, чесън и морски водорасли. Чудесен източик на желязо и протеини. Трябва обаче да отбележа, че сейтан съдържа глутен и трябва да се избягва, ако имате чувствителност към глутена.
 • Ядки и семена – тиквено семе, ленено семе, конопено семе, бадеми, шам фъстък, ядкови масла и много други. Всички те съдържат добро количество протеини и са изключителбо подходящи при веган кето диетата. Въпреки това трябва да внимавате с тяхната консумация, защото освен полезни мазнини и протеини, те съдържат и малко количество въглехидрати.
 • Растителни протеини на прах – Соев протеин, веган бленд(микс от няколко вида протеин), грахов протеин.Ancestral Superfoods – Warrior. Чудесен начин да си набавим нужният протеин по време на кето веган диетата. Страхотни за прибавяне към смутита, десерти, кремове, супи и др.

Веган алтернативи на яйца и млечни продукти

Докато консумацията на яйца и млечни продукти е позволена при вегетарианската диета, тя е строго забранена при веганската. Примери на млечни заместители:

 • Кокосова сметана
 • Веган масло
 • Деликатес от кашу
 • Веган сирена и кашкавали
 • Хранителна мая
 • „Веган яйце“ – прави се като смесим смляно ленено семе или чиа с вода
 • Веган йогурт – соев, от кашу, от кокос, от бадем

Сега нека разгледаме предимствата на това, защо Кето Веган диетата е по-подходяща от обикновената Кето диета. Ето и някои от предимствата:

 • Ще имате повече енергия през целия ден и ще се чувствате по-леки.
 • Намалите риска от метаболитния синдром. Това е група от рискови фактори, които увеличават риска от заболявания като диабет, високо кръвно налягане и др. Ако спазвате веган кето диетата ще намалите тези рискови фактори, защото тялото ви ще използва мазнините по съвсем различен начин и ги преобразува в енергия по време на процеса кетоза.
 • Ще подобрите съня си. Веган кето диетата ще ви снабди с достатъчно енергия през деня, следователно вие ще сте достатъчно изморени вечер и заспите чак до сутринта. Спазването на веган кето диетата подпомага за продукциятта на аденозин в мозъка, което също подпомага в цикъла на съня. Или по просто казано няма да имате проблем да заспите по едно и също време от денонощието и да се събудите навреме и по едно и също време всяка сутрин.
 • Друго предимство на веган кето диетата е, че видимо ще подобрите кожата си. Тя ще изглежда по гладка, по-хидратирана и по-чиста.
 • Няма да имате проблеми с храносмилането

Кето диетата в днешно време се използва за сваляне на излишните килограми, но всъщност истинското ѝ приложение още през 1920 година е било с цел лечение на епилепсия. Следователно другата полза от нея ще бъде подобряване на психичното ни състояние.
Веган кето диетата предлага широк спектър от ползи за здравето, тъй като, съчетавайки високия прием на мазнини с ниския прием на въглехидрати, засилва усвояването на хранителни вещества и подобрява мозъчните функции. Убедете се сами в това, като пробвате веган кето диетата.

Как да започнем с Веган кето диетата?

Начините са два.
Единият е да започнете веднага, като изключите всички животински продукти и въглехидрати от менюто си. Но не забравяйте, че този метод ще бъде голям шок за вас и вашето тяло. Въпреки, че ще видите резултати за много малък период от време, ще ви е трудно да избягвате всичките въглехидрати, с които сте свикнали да се храните. Моят съвет е  ДОРИ И ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВЕГАН КЕТО ДИЕТАТА, СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ БАЛАНСИРАНИЯ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ, СЛЕД КАТО СТЕ ПОСТИГНАЛИ ЖЕЛАНИТЕ КИЛОГРАМИ!
Вторият начин е постепенно да изключите въглехидратите от менюто си. Но този начин ще отнеме малко повече време, докато има видими резултати.
Начинът по-който избирате да се храните е изцяло ВАШ ИЗБОР и зависи от вашата ЦЕЛ и НАЧИН НА ЖИВОТ. Може да експериментирате и разберете, кой е най-подходящият начин за вас. Ако имате нужда от помощ или примерно дневно, седмично меню, аз съм на среща и с удоволствие бих ви помогнала!

Ето няколко съвета, които биха били от полза за тези, които искат да започнат Веган кето диетата:

 • Отървете се от НЕ-кето веган храните и ги заменете с Кето веган храни.
 • Отначало се придържайте към по-прости храни и рецепти, уверете се, че приемате по-малко от 50 г въглехидрати за деня.
 • НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ ВЕГАН КЕТО ДИЕТАТА, АКО ИМАТЕ ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ И СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ВАШИЯ ЛЕКАР ПРЕДИ ДА ГО НАПРАВИТЕ!

Възможни странични ефекти при веган кето диетата

Транзицията към този начин на хранене може да доеде до някои нежелани симптоми:
* Мускулна треска
* Ниски енергийни нива и отпадналост
* Трудна концентрация
* Главоболие
* Запек
Това се получава поради промяната на баланса на вода и минерали. За да предотвратите тези нежелани ефекти е препоръчително да прибавяте повече сол към храната, приемате суплименти като – калий и магнезий. Тези минерали определено ще ви помогнат да св справите с главоболието.

 

15 Дневна примерна кето диета

Ден 1-5

Закуска – Протеинов карфиолен крем с бадемово масло, чиа и тиквено семе

100 г замразен карфиол
10 г семена чиа
15 г бадемово масло
15 г тиквено семе
100 мл неовкусено бадемово мляко
30 г соев протеин изолат на Gymbeam – вкус ванилия
Карфиола, протеина и млякото се блендират в блендер, полученото кремче  се гарнира с бадемово масло и семена.

Обяд – салата с тофу, семена и зехтин

100 г краставица
20 г зелен лук
шепа микс от зеленолистни
180 г Тофу „Торро“
10 г сусам
10 мл зехтин
Мариновайте тофуто с любими подправки и гриловайте на тиган. Наредете красиво зеленчуците и отгоре ги гарнирайте с тофу и семената.

Следобедна закуска – смути с пълномаслено кокосово мляко, протеин и боровинки

100 мл кокосово мляко от консерва
150 мл вода
30 г соев протеин изолат на Gymbeam – вкус ванилия
50 г боровинки
10 г Warrior или  Chieftan на Ancestral Superfoods
Всичко се блендира в блендер.

Вечеря – Протеинова крем супа с броколи, спанак и конопено семе

150 г броколи
30 г веган бленд протеин на Gymbeam – неовкусен, или грахов протеин
50 г спанак
20 г пресен магданоз
200 мл неовкусено бадемово мляко
10 г конопено семе
Задушете броколите. След това ги блендирайте с млякото, спанака и магданоза, овкусете със сол и подправки по избор. Прехвърлете получената смес с малка тенджерка и гответе за 5-10 минути. Гарнирайте с конопено семе.

Ден 6-10
1434 кал

Закуска – Протеинова палачинка

30 г Веган бленд протеин на Gymbeam – шоколад
30 г конопено брашно
15 г смляно ленено семе
15 г смлени семена чиа
120 мл неовкусено бадемово мляко
хималайска сол
За гарниране:
50 г боробинки
Безкалоричен сирооп – шоколад и лешници на Gymbeam
Разбъркайте продуктите и изпечете палачинка от двете страни на добре нагрят и намазнен тиган.

Обяд – бъркано тофу със спанак, домат и зехтин

100 г домат
180 г Тофу „Торро“
20 г зелен лук
50 г спанак
10 мл зехтин
Объркайте всичко в тиган за няколко минути.

Следобедна закуска – протеинов шейк Warrior и накиснати бадеми

200 мл неовкусено бадемово мляко
30 г Warrior на Ancestral Superfoods
20 г накиснати бадеми

 

Вечеря – Задушен карфиол с протеинов сос

100 мл пълно маслено кокосово мляко от консерва
30 г неовкусен протеин – грахов или веган бленд на Gymbeam
100 г карфиол
100 г гъби
подправки на вкус
10 г конопено семе
Задушете карфиола и гъбите. След което ги залейте с кокосовото мляко и протеина. Гарнирайте с шепа зеленолистни и конопено семе.

Ден 11-15
1510 кал

Закуска – Чиа пудинг със соев протеин изолат

200 мл неовкусено соево мляко
15 г чиа
25 г соев протеин изолат
10 г годжи бери
15 г бадемово масло
хималайска сол

Накиснете семената чиа с бадемовото мляко,протеина и годжи бери за няколко часа. Гарнирайте с бадемово масло.

Обяд – Тиквичка със семена

200 г тиквичка
20 г конопено семе
30 г тиквено семе
хималайска сол и подправки на вкус
Настържете тиквичката и леко ч гриловайте на тиган, гарнирайте със семената и ябълков оцет.

Следобедна закуска – протеинова палачинка

30 г смляно ленено семе
20 г конопено брашно
30 г веган бленд протеин – вкус шоколад
120 мл неовкусено соево мляко
безкалоричен сироп
Разбъркайте продуктите за палачинката и изпечете на намазнен тиган от двете страни. Гарнирайте с безкалоричен сироп.

Вечеря – Салата с авокадо и тофу

50 г рукола
200 г био тофу „take it veggie“
100 g авокадо
ябълков оцет
хималайска сол

Ще се радвам да сподедлите, дали сте успяли да спазите 15 дневният детокс и колко сте отслабнали за това време. Може да изпратите и ваши снимки на – netinkaaa@gmail.com

*След приключване на детокса постепено увеличете калориите, не правете резки промени в начина си на хранене.

Линкове и повече информация за някои от прудктите:

 

– WARRIOR – Тайната на ЗАЩИТНИКА

Специално разработена формула за оптимален прием на протеини, която доставя сила и жизненост. Продукт богат на растителни белтъчини; с алкално- киселинен баланс. Подсилва защитните сили и концентрацията, подпомага изграждането на мускулна маса и възстановяването след физически натоварвания, възстановява енергията, подпомага доброто състояние на микробиома и има анти-ейдж ефект.Функционална храна, която е подходяща за жени и мъже, както и за всички възрастови групи.

 

Директен линк за поръчка https://ancestralsuperfoods.bg/shop/warrior/ код за отстъпка ‘NETI’

DRUIDESS – Здраве и красота за ЖЕНАТА

Специално разработена формула за жени за оптимална обмяна на веществата, баланс и виталност в ежедневието. Продукт богат на минерали и хранителни влакнини; с алкално-киселинен баланс. Подпомага имунитета и регулирането на теглото; допринася за поддържането на здрава коса, кожа и нокти; с ефект, забавящ стареенето. Съдържа покълнало златно просо, което набавя нужната фолиева кисилина. Изключително подходяща храна за бременни и кърмещи майки.

Директен линк за поръчка https://ancestralsuperfoods.bg/shop/druidess/ код за отстъпка ‘NETI’

Соев протеин изолат

Протеинът Соев Изолат е соев протеинов изолат с 86% съдържание на протеини. Той има ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и високо съдържание на BCAA. Той е идеалният протеин за вегетарианци и хора с непоносимост към лактозата. Тъй като е растителен белтък с ниско съдържание на мазнини, употребата му помага да се намали съотношението на холестерола в храната. Също така е подходящ при диети за намаляване на теглото.

Директен линк за поръчка https://gymbeam.bg/proteini-sojev-isolat-1000-g-gymbeam.html код за отстъпка ‘neti5’

Веган бленд протеин

Vegan Blend протеини са вегански протеини с 75% съдържание на протеини. Комбиниратграхов, оризов и конопен протеин. Тези растителни протеини са лесно смилаеми. Продуктът ще Ви изненада с приятен вкус. Той е разработен специално за вегани и вегетарианци, не съдържа мляко, лактоза, соя, глутен или други алергени.

Директен линк за поръчка https://gymbeam.bg/protein-vegan-blend-gymbeam.html код за отстъпка ‘neti5’

100% Бадемово масло – GymBeam

100% бадемово масло е здравословен продукт изработено само от небелени бадеми, без добавена сол, захар или палмово масло. То е отличен източник на протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, минерали и витамини, сред които витамин Е, калций, мед и желязо. Отличният му вкус ще допълва перфектно всяка диета. Освен това поддържа здравето на сърцето, намалява холестерола и спомага за изгарянето на мазнините.

Директен линк за поръчка https://gymbeam.bg/100-bademovo-maslo-gymbeam.html код за отстъпка ‘neti5’

Сподели:

3 коментара

 1. Марияна януари 8, 2020 Reply

  Страхотна статия.подробна.благодаря много.желая ви много здраве. любов и много Късмет!

 2. Йоана юни 18, 2020 Reply

  Благодаря за информацията! В менюто с какво бихме могли да заменим ролята на бленд протеините, за да е по-достъпно? 🙂

  • netinka юли 23, 2020 Reply

   Преповъчвам да си поръчате протеина 🙂

Напиши коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.

^

X