Блог, Рецепти

Бял боб. 4 рецепти с бял боб

Белият боб е богат на протеини, съдържащ скорбяла и пълен с витамини, минерали и диетични фибри. Включването на фасула в ежедневната ни диета, осигурява на организма много здравни ползи като подобряване на работата на храносмилателната система и предпазване от сърдечни заболявания. Най-полезният вид бял фасул е едър и с бъбрековидна форма.

Белият боб, като другите видове варива, е богат и на двата вида диетични фибри: разтворили и неразтворими. Една чаша сготвен бял фасул ни осигурява 45% от дневната препоръчителна доза фибри.

И двата вида фибри имат определени здравни ползи. В храносмилателния тракт разтворимите фибри формират подобна на гел субстанция, която се свързва със съдържащата холестерол жлъчка и я извежда от тялото. Неразтворимите фибри, от своя страна, помагат за предпазване от констипация и подобряват лаксацията. Те са от полза и за предпазване от храносмилателни проблеми като дивертикулоза и синдром на раздразненото дебело черво.

Диетите, богати на фибри, помагат за поддържането на нивата на холестерола в здравословната норма. Белият фасул е богат и на един витамин от група В, известен като фолиева киселина. Всъщност 1 чаша сготвен бял фасул покрива половината от дневната препоръчителна доза от това хранително вещество.

Фолиевата киселина помага за понижаването на нивата на хомоцистеина – анминокиселина, която действа като токсин в потока на кръвта. Повишените нива на хомоцистеина са независим рисков фактор за удар и сърдечна недостатъчност.

Предполагам много от вас са свикнали да ползват боб от консерва, защото е по-удобно. Аз ви препоръчвам сами да си го варите. Едно, че излиза по евтино и второ не съдържа консервантите и високото съдържание на сол от консервите. Това, което аз правя с боба е първо да го накисна за една нощ, след което го отмивам добре и слагам да се вари на бавен огън. След като се свари, го отмивам отново и отделям част от него, за да си приготвя рецептата, която съм избрала. Останалата част съхранявам в хладилника.

Ако се чудите какво да сготвите този уикенд, опитайте тези 4 лесни рецепти с бял боб, линкове към рецептите ще откриете под снимките!

 1. Медитерианска салата с боб и нахут
  https://aytenkarmadzhi.com/mediterianska-salata/
 2. Гъста супа с боб и нахут
  https://aytenkarmadzhi.com/supa-bob-i-nahut/
 3. Вкусен дип от боб и моркови
  https://aytenkarmadzhi.com/dip/
 4. Брауни от бял боб
  https://aytenkarmadzhi.com/braun_ot_bql_bob/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *