Блог

Б А Л И

Пътуването ни до Бали беше едно от най-вълнуващите ни пътешествия!

Ние бяхме отседнали в Убуд, който е известен като културното сърце на Бали – център за изкуства и занаяти на острова. В и около града са разположени много великолепни древни храмове, прекрасни оризови полета, гора с маймуни, водопади, вулкан и много други забележителности. От Убуд лесно може да достигнете навсякъде. До всяка една точка на острова пътувахме с мини мотор или такси, което ни превозваше цял ден до желаната дестинация за около 30$ за целия ден, а наемът на мини мотор дневно струваше 10$, пълнехме резервоара с 2$, което беше достатъчно за цял ден.


Истинският аромат на живота, отвъд зидовете на луксозните хотели, е именно това, което прави Бали уникално и привлекателно за един авантюристичен дух. Той, автентичния дух на Бали е основата, върху която е съградено всичко останало. А духът на острова, това са хората.
Мечтаех и копнеех да усетят  ежедневния дух на улицата, обичаите, традиции и вярвания, особености и мислене на местните, да се впусна и слея с течението, без съпротивление. Да си подаря истинското, автентично изживяване без нечие субективно посредничество, следвайки и доверявайки се на собствените ми интуиции и усещане за естествения ход на нещата.

Казват,че на Бали имало два сезона. Летен  и Дъждовен. Това го казват туристическите пътеводители, статиите и списанията. Може и така да е, но с много уговорки. Сега местните казват, че през последните 10 години времето толкова се е объркало, че и те не знаят кога точно свършва летния и кога започва дъждовния сезон, и обратното.  Можете да сте сигурни, че  под 23 градуса няма да падне. Ние посетихме Бали на т.нар. дъждовен сезон декември месец и се чувстваме повече от добре. Имахме прекрасни условия  и за плаж и за разходки навсякъде.  А температурите се движеха в интервала 25-29. Времето през дъждовния сезон може да се опише като приятно-поносимо, а през летния, предполагам е приятно-неприятно-горещо. Важно е, да се знае, че колкото по-близо до океана сте, е много по-влажно.  А в южната част на Бали, където е ситуиран Санур, температурите не падат под 25 градуса, независимо кой сезон е. За всички, решили да избягат от мрачната и мразовита европейска зима, когато отворят границите, времето в Бали през „зимните“ месеци, ще им се стори райско.

Храната на Бали заслужава отделна, обширна, много голяма тема.

Тук наистина усетихме истинския вкус на истинската храна.  Думичките здравословна храна и начин на живот, са взаимосвързани за всеки осъзнал цената на здравето човек, но на Бали те придобиват такива измерения, че продължителността на човешкия  живот, е около 80-85 години и се счита за нещо напълно нормално.  Пожелавам на всички да изглеждат и да се чувстват така, както тези хора изглеждат и се чувстват на 60 !

Не мога да опиша чувството на моите рецептори, при  допира с изключителното разнообразие на екзотични плодове  като манго, папая, банани узпряли по естествен път, кокосови орехи, гуава, авокадо, джекфрут, салак, мангостин,  драгънфрут, личий, маракуя, пасифлора, дуриан, тамаринд, лилави или жълти сладки картофи и всичко останало, което пропускам. Но безспорните ми фаворити бяха мангото, лилавият драконов плод и мангостинът. Нека не забравяме кокосовите орехи. Нямаше ден, в който да не изпивам по няколко кокосови ореха.

Оризовите тераси са навсякъде из Бали. Не е необходимо човек да се включва в организирани турове или да пътува до определени места, известни с оризовите си тераси. Достатъчно е да свиеш от пътя и си сред оризови полета, а с моторче се откриват още по-живописни гледки.

Интересно е, че изглежда климатът позволява да се отглеждат различни оризови реколти, непосредствено една до друга. Имаш чувството, че си сред различни сезони едновременно.

Райс („nasi“) е основният продукт на индонезийската маса, поради което оризовите тераси могат да се видят в много части на страната. Това е чудо на природата и човечеството, защото всяка тераса е веднъж построена на ръка. Пасторалните пейзажи от оризови полета често стават фонови снимки на туристически брошури и пощенски картички, защото това е истинското „лице“ на остров Бали, заедно с луксозните му плажове , маймунската гора и други забележителности .

Нуса Пенида е един от най-зрелищните и красиви острови не само в Бали, но и в цяла Индонезия. Имах точно 1 пълен ден на разположение и планът ми включваше посещение четирите основни места на острова.

  • Kelingking Beach

Първата спирка и най-желано място, което исках да посетя, бе Kelingking Beach. Мечтаех за това място от деня, в който го видях за пръв път. Беше любов от пръв поглед. Първоначално нямах представа нито къде е, нито какво да очаквам, но знаех, че искам да бъда там. И няколко месеца по-късно аз вече бях тук. И какво по-добре начало на рождения ми ден от тази спираща дъха гледка. Изгарящите лъчи на слънцето огряваха тюркоазните води, а пътят от върха до финия изкушаващ пясък буквално ме остави без думи. За съжаление не беше подходящо за плуване, защото вълните бяха много силни, но пък гледката беше великолепна.
  • Angel’s Billabong

Представлява красива естествена лагуна. При липса на вълни може да слезете бавно и внимателно до долу. Местни хора ни разказаха, че имало дори смъртни случаи на хора, които са били твърде близо до ръба и след силна вълна са били засмукани в океана.
  • Broken beach (Pasih Uug)

На по-малко от 10 минути от Angel Billabong се намира Broken beach (Pasih Uug). Представлява красива скална арка, оформена от водата и нейната разрушителна сила.

Главният вход на Хандара голф и резорт

Хандара голф и резорт се отличава с красивата си порта, вдъхновена от балийската архитектура. В комплекса се намира и едно от най-добрите голф игрища в цяла Азия.

Водопадите на Бали са определено най-красивите водопади на Индонезия, ще ви накарат да забравите всичко на света, ще усетите една релаксация и подмладяване по време на посещението им. Ще усетите силата на природата.

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a2 preset Processed with VSCO with s2 preset

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *