Силно вярвам в силата на растителната храна! Това е една от най-важните промени, които може да направим, за да подобрим здравето си и да предпазим планетата, която наричаме наш дом. Знам, че има прекалено много информация в социалните мрежи и първите стъпки могат да бъдат доста объркващи. Точно затова днес пиша този блог, за да … Continue reading Какви са ползите от растителното хранене. 5 препоръки за нови вегани. Шестте основни групи храни. Протеини. Въглехидрати. Мазнини. Витамини и минерали.

Силно вярвам в силата на растителната храна! Това е една от най-важните промени, които може да направим, за да подобрим здравето си и да предпазим планетата, която наричаме наш дом.

Знам, че има прекалено много информация в социалните мрежи и първите стъпки могат да бъдат доста объркващи.

Точно затова днес пиша този блог, за да споделя с вас, собствения си опит и защо се храня по този начин. Надявам се да ви помигна да направите и вие първите стъпки към растителната храна.

Защо се храня с растителна храна?

Ето само някои от предимствата на този начин на хранене…

За здраве

Една от причините да избера този начин на хранене и собственото ми здраве! Знаете ли, че проучвания доказват как растителното хранене намалява риска от развитие на много от най-разпространените заболявания в света, включително сърдечни заболявания, коронарна артерия, диабет, рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на простата?

Не само това, друг факт е, че веганите живеят по-дълго! 🙂
Шестгодишно проучване на над 70 000 души от университета Лома Линда показва, че тези, които се хранят без месо, имат по-голяма продължителност на живота и 32% намален риск от обща смъртност.

Освен това растителното хранене помага за намаляване на възпалението и киселинността, често причинени от храни с животински произход. Това помага за насърчаване на здрава мозъчна функция, по-високи нива на енергия, подобрено настроение и сияйна кожа.

Има хиляди проучвания, които доказват, че растителното хранене е най-здравословното в света. Но ползите не спират до тук…

За планетата

Ето един интересен факт! Ако населението на света яде толкова месо на човек, колкото във Великобритания, Америка и Австралия… ще ни трябват 5 нови планети с размер на Земята, за да го поддържат.

За производството на месо и животински продукти, всеки ден се унищожават над 80 000 декара тропически гори. Нашата планета буквално се разпада, благодарение на всичко това и ако не се промени нещо скоро ще става все по-зле.

Водата. Милиони са хората останали без чиста вода и въпреки това се използват 14000 литра вода, за да се произведе само един килограм телешко месо. Или това е достатъчно питейна вода за един човек за деветнадесет години!

Всичко това може да бъде променено с преминаването към растителното хранене!

Отглеждането на плодове и зеленчуци, изисква значително по-малко гориво и по-малко вода от отглеждането на животински продукти. Например, да се откажете от месо само за един ден е достатъчно, за да спестите равностойния дневен разход на вода от 9 души и достатъчно гориво, за да шофирате малка кола над 100 км.

Хранейки се с растителна храна, ние предпазваме ценните ресурси, от които се нуждае света да поддържа нашата планета жива. Знаете ли, че една трета от цялата площ на земята се използва за животновъдство. Храната предоставяна на тези животни е достатъчна храна да се изхранят 9 милиарда души, или това са повече от цялото световно население…

Представяте ли си колко проблеми биха били разрешени, ако тази земя се използва за отглеждането на плодове и зеленчуци  като храна за хората, вместо за животновъдство?

За животните

Друга причина да се храня с растителна храна, но не на последно място са животните!

Знаете ли, че за производството на месо всяка година се убиват над 150 милиарда животни? Те също имат чувства и емоции, точно като нас. Хранейки се с растителна храна е най-голямата промяна, която може да направим, за да помогнем за предотвратяването на ненужното страдание, което причиняваме  на животните по целия свят.

Искам да ви предизвикам да изключите всички животински продукти от менюто си поне за един месец. Растенията ще ви направят по-щастливи, по- здрави, ще ви помогнат да постигнете една по-добра версия на себе си!

Тези малки промени ще са не само от полза за вас, но и ще окажат голямо влияние на планетата и на тези, с които я споделяме.

5 препоръки за нови вегани

За много хора най-трудната част е от къде да започнат!
Знаете ли, че доста хора са започнали и отказали от рстителното хранене, защото не са имали необходимата информация или подкрепа?
Това е така, защото огромна част от нас сме отгледани с храни съдържащи животински продукти. Така че, огато решите да преминете към растителното хранене, дайте си време и се интересувайте малко повече, защото наистина има какво да научите.

Опитвайки се да преминете към растителното хранене, може да ви се стори доста сложно, но първоначално е важно да се съсредоточите само върху основите! Формирайте основата на начина си на хранене, направете тези първи малки стъпчици към това да бъдете по-здрави и по-щастливи от всякога до сега.

Ето 5-те важни неща, които всички нови вегани трябва да знаят:

  1. Направете свои проучвания! Открийте и пробвайте нови рецепти, научете за всички ползи за здравето от растителното хранене. Колкото повече се интересувате, толкова по-лесно ще ви бъде!
  2. Октрийте заместители на обичайните животински продукти, които ползвате! За всичко съществува алтернатива на растителна основа, така че не се притеснявайте да експериментирате.
  3. Яжте повече неопаковани храни. Плодовете, зеленчуците, бобовите растения, пълнозърнестите храни, ядките и семената са основите на здравословното хранене и винаги трябва да бъдат приоритетни.
  4. Експериментирайте! Бъдете креативни, опитайте нови неща и изпробвайте нови рецепти.
  5. Не се самообвинявайте, ако случайно леко се подхлъзнете по пътя. Вземете поука от грешките си и продължете напред!

Шестте основни групи храни

За да е гарантирано, че се храните здравословно и балансирано, е важно да консумирате храни от шестте основни групи храни всеки ден.

Това са:

Зеленчуци:

От всички форми, размери и цветове! Опитайте се да разнообразявате видовете зеленчуци, които консумирате и се стремете към минимум 5 порции на ден.

Плодове:

Плодовете са енергизиращи, хидратиращи и пълни с важни витамини и минерали. Насладете им се като лека закуска, в смутита или дори като топинг за салати. Стремете се към минимум 3 порции плодове на ден.

Бобови растения:

Бобовите растения са основен източник на протеини и фибри и ще ви държат сити за по-дълго! Старайте се да консумирате 2 порции бобови растения на ден – боб, леща, грах, всеки ден.

Пълнозърнести храни:

Пълнозърнестите храни като овесени ядки, киноа, елда, амарант са изключително богати на фибри, сложни въглехидрати и мощни минерали! Стремете се към 2 порции на ден

Ядки:

Ядките са с високо съдържание на незаменими мастни киселини, протеини и минерали. Препоръчителен дневен прием една-две малки шепи ядки.

Семена:

Опитайте се да консумирате по 2-3 с.л. семена на ден като конопено семе, чиа, ленено семе или тиквени семки. Добавяйте ги към салати, смутита или закуски.

Наред със здьравословните храни има няколко „бонус групи“, които ще ви помогнат във вашето процъфтяване:

Билки и подправки: Това са храните снабдени с мощни антиоксиданти, подсилващи имунитета. Подправете храната си с различни билки и подправки, за да добавите аромат и мощни ползи за здравето.

ВОДА: Консумирайте поне 3 литра чиста вода дневно и повече, ако спортувате!

Упражнения: Опитайте се да отделите време всеки ден, за да раздвижете тялото си. Дори и една разходка сред природата е от огромно значение!

Слънчева светлина: Винаги, когато имате възможност излезте на слънчева светлина. Тя ще ви помигне да повишите настроението си, подобрите имунната си ситема и повишите производството на витамин D в тялото.

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

 

Сподели:

Напиши коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.

^

X